marți, 22 februarie 2011

Reacții pasionale stârnite de Alba - Neagra băsesciană

Pe vremuri am fost bolnav de forumită. Atunci am început sa observ ce reacții pasionale pot să stârnească diverse subiecte, mai mult sau mai puțin controversate,  nu doar la alți participanți ci și la suspinatul.
În multe cazuri rămân la părerea că aciditatea și incisivitatea unora erau în fapt răbufniri ale frustrărilor, care-și găsiseră un debușeu, asigurat de protecția anonimatului, pe internet. Pe câtiva dintre aceștia i-am cunoscut și în viața reală și s-au dovedit, de multe ori, niște interlocutori de excepție. Explicațiile nervilor revărsați pe internet se găseau în special în lipsa unor parteneri reali de dialog în comunitățile în care aceștia trăiesc. Astfel am ajuns să privesc totul cu alți ochi și să mă gândesc de două ori înainte de a mai sări "la gâtul" cuiva.
După un timp am hotărât să mă distanțez de acest mediu de comunicare, dar de ceva timp mi-am făcut un cont pe mult mediatizatul Facebook, unde până acum câteva săptămâni nu am fost foarte activ și nici nu am urmărit ce se-ntâmplă. Aici am avut surpriza să regăsesc destul de activi foști colegi din URR care au și creat un grup, ceea ce m-a determinat să urmăresc mai des ce apare pe acest site.
Ieri insă am avut neplăcuta surpriză să regăsesc același mod de "conversație" la un post care aduce în atenție un articol scris de CTP (https://www.facebook.com/claudiu.cristea/posts/112139038864128). Oameni pe care-i cunosc s-au rățoit uni la alți și recunosc că, cu greu, m-am abținut de la a interveni pe subiect. Asta deoarece m-am lămurit că, pe de o parte, nu are sens să incerci să-i convingi pe apărătorii lui băse - aceștia fiind încadrați în două categorii, una a celor care au interese adânci ce le aduc bani cu sacul și alta a acelora care se lasă înșelați de așa zis discursurile băsesciene anti-comuniste și anti-moguliste și încă mai cred în zâna măseluță - și, pe de altă parte, deoarece cunosc personal combatanți din ambele tabere. Cunoscandu-i pe uni dintre apărătorii lui băse îmi este greu să-i "lovesc" știind că fac parte din cea de-a doua categorie. Dacă ar face parte din prima categorie i-aș contracara fara ezitare.
Dar nu pot să nu mă întreb cum de pot uni să nu observe cât de ușor sare "stimabilul" președinte dintr-o extremă în alta, cum ce azi proclamă ALB mâine e NEGRU și viceversa. Asta strict în funcție de interesele personale și nicicum cumva de ale țării.
În același timp realizez ce aparat de dezinformare și intoxicare a reușit băse să strângă în jurul lui. Ce-i drept a avut în ceașcă un model pe care-l urmează și, ca orice învățăcel care se respectă, îl și depășește. Cu tristețe constat că suntem o nație care nu vrem să învățăm din istorie și cu greu ne vom dezbăra de fantasmele trecutului.
Prin 1992 un cunoscut stabilit în America, membru al Curții Constituționale americane, întrebat de mama mea de ce nu ne ajută să scăpam de comunistul Iliescu, a răspuns destul de sec, citez aproximativ:
"Noi nu putem să-l schimbam. Doar voi prin vot. Fiecare popor are conducătorii pe care si-i merită!"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu